Curt Johansson

Optimistisk bok om 1600-talets Blekinge

”Byn låg i de norra delarna av Blekinges skogsbygd, alltså i de områden som bildade gräns mellan götarna och svearna i norr och danerna i söder. Det var de djupa skogarna och den oländiga terrängen med sten, flyttblock och moras som bildat naturlig gräns mellan dessa folk.” Så börjar Curt Johanssons senaste roman om Blekinge under andra halvan av 1600-talet, Widh lifwsens straff! Titeln är ett uttryck Karl XI använde då han förbjöd tullmännen att lura bönderna på mått, vikt och taxa vid stadstullarna.
Författaren är uppvuxen i Backaryd, bosatt i Karlshamn och skriver med förkärlek om Ronneby.
– Sedan jag var tolv, tretton år har jag varit intresserad av historia, säger Curt Johansson, som när han var yrkesverksam hade egen möbelaffär och verkstad där han renoverade och klädde om möbler.
–Jag började skriva när jag pensionerade mig. Det gick fint direkt. Samtidigt forskade jag i folkmusikens historia i Lund och det ena gav det andra. Widh lifwsens straff! är hans sjätte bok. Sedan 1990 har han gett ut två dokumentära historiska böcker; Abboremåhle by i tiden och Bageryd owägiga land, om Abborremåla och Backaryd, två historiska romaner; Mellan isens åldrar och När brödgöken gol och en självbiografi om uppväxten i en blekingsk skogsby under 30-talet; Jag minns mitt ljuva 30-tal. Curt Johansson är fullt upptagen med att hålla föreläsningar om sina böcker och så småningom är det tänkt att bli en kurs i Ronneby med den senaste boken som underlag.
–De historiska riktpunkterna stämmer, personerna är uppdiktade, berättar Curt Johansson. Läsaren bör kunna få kunskap och förståelse om den tiden och det skeendet utan att ha särskilda kunskaper i ämnet.Romanen handlar om åren mellan 1650 och 1685, om de krig och svårigheter människor upplevde då Sverige tog över Skåneland från Danmark.– Den handlar om kyrkans förfärliga snedsprång med häxprocesserna i Ronneby, men också om naturvetenskapernas frammarsch och en annan livssyn.
– Det goda med försvenskningen var att högadeln förlorade sin makt över bönderna, säger författaren med ett visst välbehag. Det är trots allt en optimistisk bok.
BLT 2009-12-16 09:03

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *